Sivut

tiistai 5. kesäkuuta 2018

Sisko tahtoisin jäädä mutta moottoritie on kuuma

Jos valitsisin asuinkunnan houkuttelun perusteella se olisi varmaan Äänekoski.

Äänekoski on todella satsannut kuntaan muuttaviin ja tarjoaa konkreettisia etuja muuttajille.
Äänekosken etukampanjasta voit lukea täältä.

Vauvaiässä oleville houkuttelevin taitaisi olla Miehikkälä tai vauvarahalla syntyvyyden nousuun nostanut Lestijärvi. Lestijärvi taitaa olla vauvarahan pioneeri ja seurantatuloksia on jo vuodesta 2002.

Lapsi tuo leivän tullessaan


Lapsi tuo leivän tullessaan pitää paikkansa yllättävästi. Kuntien elinkykyyn nimittäin pitkällä tähtäimellä vaikuttaa nimenomaan sen kasvamassa oleva sukupolvi.

Alue ja väestötutkija Timo Aro tarkastelee muuttoliikettä laajemmin ja muistaa sen että muuttotappio voi olla positiivinenkin asia - silloin kun lähtijöiden ikärakenne on "oikea". Ikävä kyllä Savonlinnan muuttotappiossa ei ole mitään positiivista.

"- Monin verroin tärkeämpää on tarkastella tulo- ja lähtömuuttajien rakennetta tai profiilia eli millaisia alueen tulo- ja lähtömuuttajat ovat yksilöllisiltä, sosiaalisilta ja taloudellisilta ominaisuuksiltaan. 

Ihannemuuttaja on työssäkäyvä, aktiivi-ikäinen ja koulutettu.”
 Jokaisen kunnan kannalta ihannemuuttajia ovat esimerkiksi kuntataloudellisesta näkökulmasta työlliset, aktiivi-ikäiset, koulutetut ja hyvätuloiset muuttajat.
-Tulo- ja lähtömuuttajien profiilia analysoimalla voidaan tehdä pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia tulkintoja alueen kehityksestä esimerkiksi palvelurakenteen tai investointien suhteen. Itse asiassa kuntataloudellisesta näkökulmasta usealle kunnalle jopa pieni muuttotappio voi olla positiivinen asia, jos muuttajien rakenne on suosiollinen."

Savonlinna on tappiopuolella Savonlinnan ikärakenne vääristyy jatkuvasti. 



alle 15v
15v - 64v ikäkaudet

Yli 64v

Katson tätä asiaa monesta näkökulmasta. Minulla on neljä lasta. Kaksi ovat jo aikuisia ja heidän kauttaan minun on helppo kannustaa etsimään, löytämään juuri sitä elämää jonka haluaa elää. Molemmat opiskelevat kasvukeskuksissa ja mahdollisuuksien äärellä. Ovat asuneet jo vuosia eikä paluu ole käynyt mielessä - miksi olisi!
He ovat olleet siis Savonlinnalle kulu - kasvattajaseura ei hyödy lapsista joita ei pysty pitämään tai edes kultaista siementä istuttamaan.

Nuoremmat lapseni lähtevät luultavasti - toivottavasti opiskelemaan muutamien vuosien kuluttua muualle. Heidän suhteensa peli ei vielä ole menetetty: vielä on muutama vuosi aikaa istuttaa siemen paluusta. 

Itse taas kuulun jo tuohon hiipuvaan päähän - jos kuntaa ajattelee minun tyytyväisenä pitämiseni on hyödyllistä vain lasten kautta, siis minua kannattaa motivoida motivoimaan lapsiani. 

Pari paikkakunnalla asuvaa sisarustani ovat jo kolmannessa tilastossa, joiden asuminen kunnassa on hyvän terveyden takia vielä hyödyllistä mutta riski kasvaa jatkuvasti. 

Minusta nämä tilastot voi lähes yksi yhteen rinnastaa tulo- ja kulutilastoiksi. Ensimmäinen ja toinen kertovat tuloista - tämänhetkisistä ja tulevista - molemmat siis rajusti laskusuunnassa.
Kolmas kertoo kuluista ja sen käyrä osoittaa kovasti ylöspäin.



... sä olet mulle unelmaa, mutta maailma on totta!



Jaa tämä jos jonkun muunkin kannattaa lukea aiheesta. Asiat eivät itsekseen vain muutu, niitä muutetaan. Yhdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti