Sivut

lauantai 28. heinäkuuta 2018

Kansa ei halua

Kyselytutkimukset antavat monesti vastauksen että "kansa ei halua" jotakin. Käytännössähän se tarkoittaa sitä että on annettu vastauksia jonkun tutkimuksen kysymyksiin jonkunlaisella satunnaisella otoksella.

"Onko sinusta tärkeää pitää Suomi asuttuna?"
1-5 Erittäin tärkeää, tärkeää, ei kovin tärkeää, ei tärkeää, ei lainkaan tärkeää.

Kesällä kansa ei halua että Suomi tyhjenee. Talvella sen ei ole niin väliä.

Demokratia on tietämistäni järjestelmistä paras


Mutta se ei aina toimi.

Benjamin Franklin on kiteyttänyt demokratian ongelman lausahduksella: "Demokratia on sitä kun kaksi sutta ja lammas äänestävät mitä on lounaaksi".
Demokratia on siis sitä että jokainen saa kertoa mielipiteensä ja voittanut näkökanta toteutetaan.
Useimmissa asioissa se onkin varsin kelpo tapa pitää huolta oikeuksien toteuttamisesta.

Kuitenkaan asioissa, joissa toisilla on vähemmistö mutta erittäin painavat syyt olla jotakin mieltä ja toisaalta enemmistö, jolla ei ole joko lainkaan näkökantaa asiaan tai se on irrelevantti henkilön kannalta, demokratia ei oikeastaan toimi.

Miltei kaikki vähemmistöasiat "kärsivät" demokratiasta. Äänestysjärjestelmässä tällaisia määräongelmia on kompensoitu.
Kuinka kompensoida saamelaisten, vammaisten, eläkeläisten, kroonisten sairauksien, lasten tai pienen kunnan asukkaiden näkemyksen kuuluvuutta? Saako vähemmistö valita vaikka se sai sanoa mielipiteensä?

Demokratia ei yksin ole riittävästi, tarvitaan myös oikeudenmukaisuutta silkasta hyvyydestä. Kaikilla meillä on demokraattisesti valittu edustaja - ihan perustuslain mukaisesti - kuitenkin Suomemme kartta kertoo että demokratia ei olekaan toimiva keino.

Käytän esimerkkinä taajama-aste-lukua koska se on visuaalisesti hyvä esimerkki.


Tummimman punaisilla alueilla enemmän kuin 88% ihmisistä asuu taajamassa. Helsingissä 96.6%. Valta-osa Suomen alueesta on 52 - 64% taajama-asteella. Pohjoisessa tämä lisäksi tarkoittaa sitä että noin puolet alueen asukkaista asuu pienissä taajamissa ja toinen puolikas varsin suurella alueella hajallaan ja matkat ovat pitkät.

Kansa ei juuri äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan halua että Suomi tyhjenee. Kyselytutkimukseen on osallistunut nyt siis kesälomalla matkailevat suomalaiset ja nyt kun tulit kysyneeksi mummon pitäisi saada asua kotimökissään ja päästä kauppaan vaikkei linja-auto kuljekaan. Mummon pitäisi saada myös terveydenhoito ja vanhuspalveluita tarvittaessa.

Jos äkkiä kysytään niin minäkin vastaan että joo tottakai!

Päätöksenteko ei voi perustua kyselytutkimuksiin vaan todella oikeudenmukaisesti ilman lobbaamista muodostettuun suunnitelmaan.

Jos minulta kysyttäisiin pistäisin Suomen puoliksi


Minusta politiikka ei enää toimi. Suomen ratkaisuksi etsitään malleja Euroopasta jonka taajama-aste on kokonaisuudessaan "punaisella". Kuinka joku malli, joka on haettu Etelä-Savon kokoiselta alueelta, jonka asukasmäärä mallimaassa on 5.7 miljoonaa?

Jos.

Pistäisin Suomen puoliksi ja aluehallinto ei olisi maakunnallinen vaan asukastiheyden mukainen.

Mutta minulla on vain demokratian mukaiset mahdollisuudet toimia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti